PB będzie tańsze? LPG będzie droższe? Ludzie zaczną się przesiadać na TSI/ON bo MPI nie będzie trendy? Czy może jakiś jeszcze inny powód, jak np będziemy tak dobrze żyć, że przy kupnie samochodu spalanie i rodzja paliwa nie będą miały znaczenia?
Northeusz, w ciagu 2-ch ostatnich lat bardzo dużo się sprzedało Tour-ów z Lpg wiec moze byc ich wysyp w sprzedazy jak beda ok 5-letnie, bo teraz kupić 0II z lpg jest dość cieżko mowa tu oczywicie o aucie używanym ok 5 lat. Az z ciekawosci zobaczyłem od 2005 roku do 30 tys na allegro 0II z lpg jest ok 7 sztuk....w tym tez uszkodzone np lekko połamany dach :diabelski_usmiech
Northeusz, w ciagu 2-ch ostatnich lat bardzo dużo się sprzedało Tour-ów z Lpg wiec moze byc ich wysyp w sprzedazy jak beda ok 5-letnie, bo teraz kupić 0II z lpg jest dość cieżko mowa tu oczywicie o aucie używanym ok 5 lat. Az z ciekawosci zobaczyłem od 2005 roku do 30 tys na allegro 0II z lpg jest ok 7 sztuk....w tym tez uszkodzone np lekko połamany dach :diabelski_usmiech
A to jak już to napiszę ... kiedyś z ciekawości (pod zmianę samochodu na nowszy) ogładałem O2 FL 1.6 MPI rok bodajże 2011 lub początek 2012 w wersji .... elegance. Minty, ambienty itd widywałem, ale elegance pierwszy raz widziałem. Jakbym dysponował duża kwotą (ponad 60 tys) przeznaczoną na samochód to pewnie bym pomyślał o zmianie . Ale co fakt, to fakt - używane, w miarę młode 1.6 MPI pomimo popularności tego silnika nie jest łatwo kupić.
PB będzie tańsze? LPG będzie droższe? Ludzie zaczną się przesiadać na TSI/ON bo MPI nie będzie trendy? Czy może jakiś jeszcze inny powód, jak np będziemy tak dobrze żyć, że przy kupnie samochodu spalanie i rodzja paliwa nie będą miały znaczenia?
Odnośnie cen LPG gdzieś czytałem, że LPG to paliwo biednych ludzi :lol: i nie może zbytnio drożeć, żeby nie wywołać zamieszek :lol: i ja się tej teorii trzymam
Odnośnie cen LPG gdzieś czytałem, że LPG to paliwo biednych ludzi :lol: i nie może zbytnio drożeć, żeby nie wywołać zamieszek :lol: i ja się tej teorii trzymam
Bardzo słuszna teoria . Chociaż jak patrzę nieraz na samochody napędzane LPG, to raczej nie są to wozidła biedoty, czy nawet standardowo sytuowanego społeczeństwa :diabelski_usmiech.
Dokładnie jak kogoś stać na dobrą furę to czemu ma płacić więcej jak może tankować LPG. Ogólnie rzeczywiście coraz więcej ciekawych wózków z górnej półki widzę tankujących LPG. Jedyne co mnie śmieszy to już jak ktoś kupuje furę z dużym silnikiem i mocą żeby sobie poszaleć i tankuje LPG. Tego to nie zrozumiem...
Jedyne co mnie śmieszy to już jak ktoś kupuje furę z dużym silnikiem i mocą żeby sobie poszaleć i tankuje LPG. Tego to nie zrozumiem...
a co tu jest do rozumienia - wieksza oszczędnosc niz np przy Twoim czy moim 1,6. Bo ja zupełnie nie czuje czy jade na lpg czy pb - a różnica przy tankowaniu znaczna :diabelski_usmiech
Dokładnie jak kogoś stać na dobrą furę to czemu ma płacić więcej jak może tankować LPG. Ogólnie rzeczywiście coraz więcej ciekawych wózków z górnej półki widzę tankujących LPG. Jedyne co mnie śmieszy to już jak ktoś kupuje furę z dużym silnikiem i mocą żeby sobie poszaleć i tankuje LPG. Tego to nie zrozumiem...
Najpierw sobie odpowiedziałeś, a później sam sobie zaprzeczyłeś :lol:
kris17009 napisał/a:
Jedyne co mnie śmieszy to już jak ktoś kupuje furę z dużym silnikiem i mocą żeby sobie poszaleć i tankuje LPG. Tego to nie zrozumiem...
Wówczas może jeszcze więcej poszaleć tym autem. 2x więcej zabawy za te same pieniądze.
albo dwa razy więcej kłopotów...
cywilne auto każde zagazowałbym ponownie. chwalę sobie, ponieważ sporo oszczędzam na gazie, a w niewysilonym i prostym silniku dobrze się sprawuję.
ale mam zabawkę, subaru imprezę turbo, względem serii parę KM więcej czyli 240 i nie miało by to racji bytu na gazie.
OK, są wyjątki - silniki z bezpośrednim wtryskiem albo takie, które "źle znoszą gaz" (kwestie konstrukcyjne). Ale tak to nic nie stoi na przeszkodzie by do mocnego silnika dać LPG. Z ciekawości wrzuciłem do szukajki na lpg-forum hasło "Subaru Impreza" i trochę tematów wyszukało.
Na wspomnianym forum w dziale "Galeria" też można znaleźć auta tego typu z założonym gazem.
Co do kłopotów - wiadomo, bywają, ale też są skutkiem wadliwego montażu. Zwykłe usterki zdarzają się przy każdym rodzaju paliwa
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
OK, są wyjątki - silniki z bezpośrednim wtryskiem albo takie, które "źle znoszą gaz" (kwestie konstrukcyjne). Ale tak to nic nie stoi na przeszkodzie by do mocnego silnika dać LPG. Z ciekawości wrzuciłem do szukajki na lpg-forum hasło "Subaru Impreza" i trochę tematów wyszukało.
Na wspomnianym forum w dziale "Galeria" też można znaleźć auta tego typu z założonym gazem.
Co do kłopotów - wiadomo, bywają, ale też są skutkiem wadliwego montażu. Zwykłe usterki zdarzają się przy każdym rodzaju paliwa
Masz rację Andrzej.P co do mocnych silników. Kiedyś sam chciałem kupić Forestera i włożyć LPG. Jak dla mnie samochód ma wszystko co potrzeba - świetny napęd 4x4, podwyższony, ma co prawda kształt szafy 3-drzwiowej z doprawionymi kołami, ale dzięki silnikowi 2.5T (taki mnie interesował) objeżdża dookoła wszystkie GTI i tym podobne. Jednak bardzo skutecznie i na szczęście przed podjęciem decyzji ostudził mnie koszt serwisowania Subaru, który do przyjaznych i normalnych nie należy, a nie każdy "Pan Mietek" grzebnie taki samochód w swoim warsztacie. Nie wspomnę już o HEMI na LPG i innych tego kalibru. Tutaj kalkulacja jest prosta i bezlitosna jednocześnie - one palą nieco więcej PB niż Octavie, ale w galonach :diabelski_usmiech, więc LPG opłaci się i to bardzo. Wiem zresztą po sobie, tak samo jak forumowicze posiadający instalkę LPG, jak to wychodzi taniej, dlatego u mnie następne będzie najprawdopodobniej młodziutkie 1.6 MPI. Stracę na dynamice (tutaj Skoda nie pozostawia wyboru co do silnika), ale koszty nie wzrosną . Tematy takowe najlepiej podsumował kiedyś mój znajomy jeżdżący Range Roverem Supercharged z LPG - "nie ten jest bogaty, kto dużo zarabia, tylko ten kto mało wydaje" :diabelski_usmiech
Wiem zresztą po sobie, tak samo jak forumowicze posiadający instalkę LPG, jak to wychodzi taniej, dlatego u mnie następne będzie najprawdopodobniej młodziutkie 1.6 MPI.
Zamieszczone przez Northeusz
Stracę na dynamice (tutaj Skoda nie pozostawia wyboru co do silnika)
Northeusz, a ja tak sobie myślę, że jak będzie już w sprzedaży O3 i będzie słaba sprzedaż, to skoda przyjdzie po rozum do głowy, i uruchomi produkcję OII FL Tour z silnikiem 1.8T 20V + Lpg gratis.
I jak by co, to ja jestem pierwszy w kolejce po takiego Toura.
bo teraz kupić 0II z lpg jest dość cieżko mowa tu oczywicie o aucie używanym ok 5 lat.
Jest ciężko ponieważ kupno w 2007 roku 1.6MPI+LPG wychodziło niewiele taniej niż 1.9TDI. Wtedy też w Skodzie dopiero zaczynały pojawiać się instalacje LPG.
Northeusz, a ja tak sobie myślę, że jak będzie już w sprzedaży O3 i będzie słaba sprzedaż, to skoda przyjdzie po rozum do głowy, i uruchomi produkcję OII FL Tour z silnikiem 1.8T 20V + Lpg gratis.
I jak by co, to ja jestem pierwszy w kolejce po takiego Toura.
No dobrze by było, ale to tylko niestety marzenie . Parę dni temu czytałem jednak informacje, że jest szykowana O3 z LPG. Jednak z dostępnych silników tylko 1.4 MPI nadaje się pod instalację, co nie jest powodem do radości.
Zamieszczone przez Andrzej.P
O tym to - niestety - możemy już zapomnieć. Teraz to już tylko downsizing, TSI, 200KM z litra, remont kapitalny po 100 tys. km itp. Dobre już było.
Niestety, ale chyba tak będzie. TSI będzie w szerokiej ofercie VW, a silniki z klasycznymi wtryskami będą w śladowych ilościach. Jako, ze kiedyś trzeba będzie stanąc przed tym dylematem wyboru silnika, to mam nadzieję, że TSI jakoś już opanują i nie będzie problemów po pierwszych kilkunastu tys km. Ewentualnie nadzieja w innych producentach, że pozostawią klasyczny wtrysk, a VW/Skoda niech sobie obserwuje słupki sprzedaży O3 TSI, jak to się ludzie rzucą na "Simply Clever" z bezpośrednim wtryskiem :diabelski_usmiech. Podejście kierowców jeżdżących na LPG nie zmieni się wraz z nadejściem O3. Rynek nie zna próżni i wolne miejsce po obecnych wynikach sprzedaży Skody zajmie konkurencja mająca w ofercie silniki z LPG.
Podejście kierowców jeżdżących na LPG nie zmieni się wraz z nadejściem O3. Rynek nie zna próżni i wolne miejsce po obecnych wynikach sprzedaży Skody zajmie konkurencja mająca w ofercie silniki z LPG.
Zamieszczone przez Andrzej.P
O tym to - niestety - możemy już zapomnieć. Teraz to już tylko downsizing, TSI
No dobrze by było, ale to tylko niestety marzenie
Panowie, a kto się spodziewał że po wejściu na rynek Flki, wznowią produkcję OII. Fakt nie jest to to samo ale.. :wink:
Jako, ze kiedyś trzeba będzie stanąc przed tym dylematem wyboru silnika, to mam nadzieję, że TSI jakoś już opanują i nie będzie problemów po pierwszych kilkunastu tys km.
Jak zostaną tylko do zagazowania nowe TSI, to będą zmuszeni temat opanować, tak samo było przecież z sekwencją, na początku same problemy, a dzisiaj temat rozgryziony.
O3 z LPG. Jednak z dostępnych silników tylko 1.4 MPI nadaje się pod instalację, co nie jest powodem do radości.
Kaplica. 1.4MPI do tej budy (O2,O3) to nieporozumienie.
Chyba, że planują wtrysk FC do TSI - ale po relacjach JanuszaD (o ile nie pokręciłem nicka) to póki co dziękuję za gaz do TSI.
Zamieszczone przez leonn
Panowie, a kto się spodziewał że po wejściu na rynek Flki, wznowią produkcję OII. Fakt nie jest to to samo ale.. :wink:
Pożyjemy, zobaczymy. Obyśmy się pozytywnie rozczarowali
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Panowie nie ma sie co ograniczać tylko do Skody. Jest jeszcze sporo innych silników dobrych do LPG. Wybór pomiędzy TSi a TDi by VAG staje sie coraz trudniejszy - no chyba ze ktoś planuje zakup auta na max. 3 lata
Dziś zrobiony został u mnie przegląd po roku, przebieg 7550km i przy zostawianiu auta zgłosiłem m.in. nierówna pracę na LPG na wolnych obrotach (drgawki co jakiś czas) i co się okazało? Wtryskiwacz 4go cylindra. Wymieniony na gwarancji! Qrwa ale jazda 7,5kkm, tankowanie tylko na markowych stacjach i wtrysk do wymiany, ale bardacha! Aż się boje co będzie dalej...
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Wtrysk padł po 7500 :shock: U mnie pierwszy padł po 130000. Wiadomo w instalację od czasu do czasu kasę trzeba wrzucić, ale np taki wtrysk to koszt około 250 zł czyli zwraca się po dwóch trzech tankowaniach
Komentarz